Vang de Bokkenrijders

In de 18de eeuw werden heel wat overvallen, afpersingen en inbraken toebedeeld aan de zogenaamde ‘Bokkenrijders’, die actief waren in de Kempen, de regio rond Luik, en een stukje Duitsland vlakbij de Belgische grens, en de ‘Landen van Overmaas’, het huidige Zuid-Limburg, de Voerstreek en het Land van Herve. Hun doelwitten waren vooral boerderijen en pastorijen. De eerste vermelding van de term ‘bokkenrijders’ dateert van 1779. Ze stalen van de rijken, en roofden goud en zilver uit kerken. Ook bedreigden ze mensen, deden aan afpersing en staken boerderijen in brand.

Pact met de Duivel

Volgens het volksgeloof konden de Bokkenrijders zich verplaatsen door op bokken te vliegen. Dit geloof was ontstaan omdat de rovers zich heel vlot verplaatsten ’s nachts, wat gezien de toestand van de wegen en de weinige verlichting, in die tijd niet zo evident was. Volgens de mythen zouden ze opstijgen door middel van de spreuk “Over huis, over tuin, over staak, en dat tot Keulen in de wijnkelder!” Ze zouden een pact hebben gesloten met de duivel. Eenmaal per jaar trokken ze naar de Mookerheide, een natuurgebied bij het dorp Mook in Nederlands Limburg, waar ze afspraken met hun meester, de Duivel. Ze zouden een ‘goddeloze eed’ afleggen, die begon met de woorden “Ik zweer god af en de Duivel aan”.

Sage vs realiteit

Hoewel de Bokkenrijders uiteraard nooit echt hebben bestaan in de zin van een georganiseerde, grote boevenbende die over vliegende bokken beschikte en duivelsriten bedreef, werden de vermoede leden wel als dusdanig berecht. Geschiedkundigen menen dan ook dat een groot deel van de zeshonderd veroordeelde bokkenrijders in feite onschuldig was, temeer daar de meeste bekentenissen werden afgedwongen via folteringen. In die zin worden de vervolgingen vergeleken met de heksenverbrandingen. Waarschijnlijk ging het in de realiteit om verschillende kleine bendes die inbraken en overvallen op hun geweten hadden, en waarvan sommigen de naam ‘Bokkenrijders’ hanteerden om hun slachtoffers angst in te boezemen. Veel misdrijven werden ten onrechte toegeschreven aan vermeende bokkenrijders die terecht stonden. De vervolgingen waren, zelfs naar de tijdsnormen, bijzonder meedogenloos. Meer dan 90% van de schuldig bevonden mensen kreeg de doodstraf.

De teams krijgen elk een suske en wiske strip ‘De Bokkerijder’, een bordje met codes, een plattegrond van het mythische Hobos en een kompas. Welk team kraakt de codes en kan adhv het kaartje en het kompas de overgebleven Bokkerijder vangen? Stap voor stap komen jullie dichter bij deze verstopte schurk. Snel, want de andere teams zijn er al bijna!

Praktisch

  • Prijs: vanaf €250 (prijs op aanvraag!)
  • Tijd: Deze activiteit duurt ongeveer 2h30
  • Inclusief welkomstdrankje en gebruik materialen en voorzieningen.
  • Dit spel kan je met 1 groep spelen of met meerdere groepjes tegen elkaar.
  • Mogelijk te combineren met andere formules.
  • Mogelijk aan te vullen met ontbijtmand, hapjes, extra drankjes.
  • Al onze activiteiten kan je ook met jouw gezin of je familie spelen. We kunnen elke formule op maat uitwerken. Wil jij met je kinderen een fantastische namiddag beleven in Bosland? Combineer activiteiten uit een kinderfeestje met activiteiten uit onze formules. Voor ons is alles mogelijk. Stuur even een mailtje en laat ons samen bekijken hoe jullie het het liefste hebben.