Vang de Bokkenrijders

Een beetje geschiedenis

In de 18de eeuw werden heel wat overvallen, afpersingen en inbraken toebedeeld aan de zogenaamde ‘Bokkenrijders’, die actief waren in de Kempen, de regio rond Luik, en een stukje Duitsland vlakbij de Belgische grens, en de ‘Landen van Overmaas’, het huidige Zuid-Limburg, de Voerstreek en het Land van Herve.

Hun doelwitten waren vooral boerderijen en pastorijen. Ze stalen van de rijken, en roofden goud en zilver uit kerken. Ook bedreigden ze mensen, deden aan afpersing en staken boerderijen in brand.

Joannes Mathias Clercx (4 december 1759 – 7 maart 1840), ook wel Jan (Mathias) Clercx genoemd, werd geboren in Eksel. Hij zou de geschiedenis ingaan als Drossaard Clercx. Een drossaard is een bestuurlijk ambtenaar die verantwoordelijk is voor een bepaald gebied. Een van de hamvragen die historici tot op de dag van vandaag bezighoudt, is of drossaard Clercx een rechtschapen man was, die op strenge doch rechtvaardige wijze de plak zwaaide, of dat hij een op macht beluste bruut was die er niet voor terugdeinsde onschuldige slachtoffers te maken. Er doen heel wat wilde verhalen en sagen over hem de ronde waaruit het laatste moet blijken. Drossaard Clercx werd berucht om de meedogenloze manier waarop hij de Bokkenrijders, en waarschijnlijk ook onschuldige mensen, vervolgde. Zo zou een radeloze moeder hem om advies hebben gevraagd over haar onhandelbare zoon, waarop de drossaard de jongen op zou hebben opgehangen aan een deurklink. Bepaalde volksverhalen willen zelfs dat Clercx na zijn dood op het Hobos rondspookte, vaak in de gedaante van een grote, zwarte hond.

Vang de bokkenrijders

Bij ‘Vang de Bokkenrijders’ wordt de groep verdeeld in een gelijk aantal bokkenrijdersbendes en drossaardteams. Jullie hebben allemaal uiteindelijk hetzelfde doel: nl. zoveel mogelijk goudmunten veroveren. Dit kan op twee manieren: op zoek gaan naar rode potjes die aangeduid staan op de kaart van het Hobos, of munten stelen bij andere teams.

Alle groepen hebben 1u30 de tijd om zo veel mogelijk munten te verzamelen, dan opent de veilige zone aan Hoeve Hobos. Welk team geraakt op tijd daar? Maar dé hamvraag: wie heeft de meeste munten? Enkel de Bokkenrijdersbende met het meest aantal goudmunten speelt de queeste tegen het Drossaardteam met de meeste punten.

Praktisch:

  • Prijs: vanaf €250 (prijs op aanvraag)
  • Tijd: deze activiteit duurt ongeveer 2h30
  • Inclusief welkomstdrankje en gebruik materialen en voorzieningen.
  • Dit spel kan je met 1 groep spelen of met meerdere groepjes tegen elkaar (ideaal voor grote groepen)
  • Mogelijk te combineren met andere formules
  • Mogelijk aan te vullen met hapjes en extra drankjes.

Al onze activiteiten kan je ook met jouw gezin of je familie spelen. We kunnen elke formule op maat uitwerken. Wil jij met je kinderen een fantastische namiddag beleven in Bosland? Combineer activiteiten uit een kinderfeestje met activiteiten uit onze formules. Voor ons is alles mogelijk. Stuur even een mailtje en laat ons samen bekijken hoe jullie het het liefste hebben.